Верифицирано

Музејот на албанската азбука нападнат со молотов коктел

04:00 Mar 7 2017 Битола

Музејот на албанската азбука нападнат со молотов коктел Музејот на албанската азбука нападнат со молотов коктел Музејот на албанската азбука нападнат со молотов коктел Музејот на албанската азбука нападнат со молотов коктел
Опис
Од музејот велат дека рано утрово околу 4 часот, четворица маскирани лица фрлиле молотови коктели врз Музејот на албанската азбука во Битола. Лицата сакале да го запалат објектот, но не успеале, ги искршиле само стаклата.

Дел од стаклата на прозорите на музејот и на влезната врата се искрешни, а пред влезот се видливи траги од молотов котел.

21 март 2017, Репортер, Кривична за малолетниците што фрлија молотов коктел на Музејот на албанска азбука

СВР Битола поднесе кривична пријава против четири лица на возраст од 16 до 17 години и тоа три лица од Битола и едно лице од Демир Хисар) поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „предизвикување општа опасност“.

Имено, на 7 март околу 3 часот пријавените, откако изработиле четири „молотови коктели“, се упатиле кон Национална установа „Музеј на албанската азбука“. Кога пристигнале, запалиле дел од нив со цел да го опожарат објектот.

СВР Битола, по преземените мерки и активности, обезбеди повеќе материјални докази кои укажуваат дека пријавените се извршители на кривичното дело.
Повеќе податоци
Вид на инцидент? (можни се повеќе одговори): Уништување на имот

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN -1